Lastensuojelun asiantuntijuus, Mikkelin kesäyliopisto

Räätälöitävä koulutuskokonaisuus lastensuojelun asiantuntijuuden syventämiseen – joustavasti, tehokkaasti ja ajankohtaisesti!

Lastensuojelutyö on vaativaa ja monipuolista asiantuntijatyötä, joka edellyttää syvällistä ymmärrystä lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin tukemisesta.

Koulutuskokonaisuus muodostuu 20 erillisestä koulutuspäivästä, joista organisaatio voi koostaa haluamansa kokonaisuuden.

Tämä modulaarinen koulutuskokonaisuus mukautuu organisaationne tarpeisiin. Voitte valita yksittäisen koulutuspäivän tai rakentaa laajemman, useamman päivän kokonaisuuden – juuri teidän henkilöstönne aikatauluihin ja osaamistarpeisiin sopivaksi.

Koulutustarjotin mahdollistaa ajankohtaisen ja käytännönläheisen täydennyskoulutuksen, joka syventää osaamista ja tukee henkilöstön ammatillista kehittymistä. Jokainen moduuli on suunniteltu tuomaan välitöntä hyötyä arjen työhön.

Koulutuspäivät ovat teemoitettuja. Koulutuspäivässä käsitellään tiettyä teemaa aina lastensuojelun näkökulmasta. Teemat käsittelevät mm. traumojen vaikutuksia, kehotietoisuutta, neuroepätyypillisyyttä, systeemistä työotetta, perheiden kanssa tehtävää työtä ja työntekijän jaksamisen tukemista.

Koulutuspäivät tarjoavat tutkimusperustaista tietoa ja käytännön työkaluja asiakastyöhön sekä valmiuksia tunnistaa ja kohdata erilaisia lastensuojelutyössä esiintyviä haasteita. Jokainen lastensuojelutyön teemallinen koulutuspäivä tarjoaa tukea joko asiakastyön menetelmiin tai työntekijän omaan hyvinvointiin ja ammatilliseen kasvuun.

Yhden koulutuspäivän laajuus on 1 opintopiste. Suoritustapaan sisältyy koulutuspäivän lisäksi ennakkotehtävä ja koulutuspäivän teeman itsenäiseen jälkityöstöön soveltuva käytännönläheinen materiaali, jolla osallistujat voivat syventää vielä osaamista omassa organisaatiossaan yksin tai yhdessä.

Koulutuksen ostava organisaatio määrittelee koulutuspäivän / koulutuspäivien ajankohdan. Organisaatio voi räätälöidä tarjottimelta haluamansa kokonaisuuden, jonka avulla täydennyskouluttaa henkilöstöään.

Kesäyliopiston tavoitteena on järjestää koulutuspäivä / koulutuspäivät kahden kuukauden sisällä organisaation yhteydenotosta. Kesäyliopisto tarjoaa muutaman vaihtoehtoisen ajankohdan koulutuspäivälle, joista organisaatio valitsee sopivan.

Koulutuskokonaisuus muodostuu 20 erillisestä koulutuspäivästä, joista organisaatio voi koostaa haluamansa kokonaisuuden.

1. Kehomyötätunnon ja kehotoimijuuden tukeminen lastensuojelutyössä (1 op)

  • Kehollisuus vaikuttaa voimakkaasti tunteisiin, identiteettiin ja hyvinvointiin. Koulutus syventää ymmärrystä kehollisista kokemuksista, kehotoimijuudesta ja kehomyötätunnon merkityksestä erityisesti trauman kokeneilla lapsilla ja nuorilla.

2. Traumojen vaikutukset kehoon ja niiden huomioiminen lastensuojelutyössä (1 op)

  • Keholliset traumat voivat näkyä lapsen tai nuoren käyttäytymisessä ja hyvinvoinnissa. Koulutuksessa käydään läpi, miten kehoon tallentuneet traumat ilmenevät ja miten lastensuojelutyössä voidaan tukea kehollista palautumista.

3. Systeeminen työote lastensuojelussa (1 op)

  • Systeeminen ajattelu auttaa hahmottamaan lapsen ja perheen tilannetta kokonaisvaltaisesti. Koulutus tarjoaa käytännönläheisiä keinoja soveltaa systeemistä työotetta lastensuojelutyössä.

4. Ruokasuhde ja syömiseen liittyvät haasteet lastensuojelussa (1 op)

  • Monilla lastensuojelun asiakkailla on haasteita ruokasuhteessa, jotka voivat liittyä tunnesyömiseen, rajoittavaan syömiseen tai traumataustaan. Koulutus antaa työkaluja tunnistaa ja tukea lapsia ja nuoria syömiseen liittyvissä vaikeuksissa.

5. Ahdistuneisuushäiriöiden kohtaaminen lapsilla ja nuorilla (1 op)

  • Ahdistuneisuus on yksi yleisimmistä lasten ja nuorten mielenterveyshaasteista. Koulutus tarjoaa käytännöllisiä menetelmiä ahdistuneisuuden käsittelyyn ja nuoren tukemiseen.

6. Neuroepätyypillisyyden huomiointi lastensuojelutyössä (1 op)

  • Neurokirjon lasten ja nuorten kohtaaminen edellyttää ymmärrystä heidän erityispiirteistään ja tarpeistaan. Koulutus auttaa tunnistamaan ja tukemaan neuroepätyypillisiä asiakkaita lastensuojelussa.

7. Seksuaalisuus ja sukupuolen moninaisuuden huomiointi lastensuojelutyössä (1 op)

  • Sukupuoli- ja seksuaali-identiteetti voivat olla herkkiä aiheita lastensuojelutyössä. Koulutus lisää ymmärrystä moninaisuudesta ja tarjoaa keinoja tukea lapsia ja nuoria heidän identiteettiään koskevissa kysymyksissä.

8. Taideterapeuttiset ja kuvalliset menetelmät puhumisen tueksi (1 op)

  • Kun sanallinen ilmaisu on vaikeaa tai mahdotonta, kuvalliset ja luovat menetelmät voivat avata uusia tapoja käsitellä kokemuksia. Koulutus antaa käytännön työkaluja visuaalisen ja taideterapeuttisen työskentelyn käyttöön.

9. Motivoiva haastattelu vanhempien ohjauksessa (1 op)

  • Motivoiva haastattelu on tutkitusti tehokas menetelmä vanhempien ohjauksessa. Koulutus tarjoaa konkreettisia keinoja tukea vanhempia muutoksessa ja vahvistaa heidän vanhemmuuttaan.

10. Perheterapeuttiset kohtaamisen menetelmät lastensuojelussa (1 op)

  • Perheen ja lastensuojelun työntekijän välinen yhteistyö voi olla haastavaa. Koulutus antaa keinoja perheterapeuttisiin kohtaamisiin ja vuorovaikutuksen vahvistamiseen.

11. Kiintymyskeskeinen työskentely lastensuojelussa (1 op)

  • Varhaiset kiintymyssuhteet muokkaavat lapsen kehitystä ja lähes poikkeuksetta lastensuojelulapsilla on haasteita kiintymyssuhteissa. Koulutuksessa perehdytään tukikeinoihin turvan rakentamiseksi ja korjaavien kokemusten tuottamiseksi.

12. Työhyvinvointi ja palautuminen lastensuojelutyössä (1 op)

  • Lastensuojelutyön kuormittavuus vaatii aktiivisia työhyvinvoinnin tukitoimia. Koulutuksessa käydään läpi palautumisen keinoja ja stressinhallintaa työntekijän hyvinvoinnin tueksi.

13. Itsensä johtaminen ja tunteiden säätely lastensuojelutyössä (1 op)

  • Tunteiden säätely ja oman työn johtaminen ovat lastensuojelutyössä keskeisiä taitoja. Koulutus tarjoaa menetelmiä oman jaksamisen tukemiseen ja työn tehokkaampaan hallintaan.

14. Valmentava esihenkilötyö lastensuojelussa (1 op)

  • Lastensuojelutyön johtaminen vaatii valmentavaa ja kannustavaa otetta. Koulutus antaa esihenkilöille työkaluja henkilöstön tukemiseen ja motivoimiseen.

15. Defusing lastensuojelussa (1 op)

  • Vaikeiden tilanteiden jälkipuinti (defusing) on tärkeä osa työntekijöiden jaksamisen ja työyhteisön toimivuuden tukemista. Koulutuksessa käydään läpi defusingin periaatteet, vaiheistus ja käytännön toteutus lastensuojelutyön kontekstissa.

16. Lasten ja perheiden sotatraumoihin liittyvä valmennus (1 op)

  • Sotatraumat voivat vaikuttaa merkittävästi lapsen kehitykseen ja perheen dynamiikkaan. Koulutuksessa käsitellään sotatraumojen erityispiirteitä sekä valmennuksellisia lähestymistapoja tukemiseen ja selviytymiseen.

17. Omaohjaajatyöskentelyn vahvistaminen (1 op)

  • Omaohjaajan rooli on keskeinen lapsen arjessa. Koulutuksessa tarkastellaan omaohjaajatyön tavoitteita, vuorovaikutustaitoja ja käytännön menetelmiä turvallisen ja luottamuksellisen suhteen rakentamiseksi.

18. Aggressio, jengiytyminen ja väkivalta (1 op)

  • Aggressiivinen käyttäytyminen, ryhmädynamiikat ja jengiytyminen ovat haasteita monen lapsen ja nuoren elämässä. Koulutuksessa syvennytään ilmiöiden taustatekijöihin ja keinoihin vastata niihin lastensuojelutyössä.

19. Päihteiden käyttö (1 op)

  • Päihteiden käyttö nuorten keskuudessa vaatii herkkää ja jämäkkää puuttumista. Koulutuksessa tarkastellaan päihteiden käyttöön liittyviä riskejä, varhaisen puuttumisen keinoja ja tukimenetelmiä lastensuojelussa.

20. Lastensuojelun ja erityisopetuksen yhteistyö (1 op)

  • Lastensuojelun ja erityisopetuksen välinen yhteistyö on keskeistä oppimisen ja hyvinvoinnin tukemisessa. Koulutuksessa tarkastellaan yhteistoiminnan rakenteita, yhteistyökäytäntöjä ja vuorovaikutuksen kehittämistä lapsen tukiverkoston vahvistamiseksi.

Lue lisää Mikkelin kesäyliopiston sivuilta: https://www.mikkelinkesayliopisto.fi/koulutukset/lasutarjotin

Valmentajat

Heidi Haapala

Heidi Haapala

Nuotti-valmentaja, ratkaisukeskeinen valmentaja (20 op), lyhytterapeutti (50 op), neuropsykiatrinen valmentaja, sosiaalipedagoginen ohjaaja, sosionomi, ICF-coach (esihenkilöt ja tiimit)
Sähköposti
heidi.haapala@siria.fi
Tutustu
Johanna Perttilä

Johanna Perttilä

Kouluttaja, ratkaisukeskeinen psykoterapeutti (Kela, Valvira), työnohjaaja, erityisluokanopettaja (KM)
Sähköposti
johanna.perttila@dialogis.fi
Tutustu
Niina Nurmela

Niina Nurmela

Kouluttaja, ratkaisukeskeinen psykoterapeutti, väitöskirjatutkija, työnohjaaja, VTM, laillistettu sosiaalityöntekijä, psykofyysisen psykoterapian, traumainformoidun työotteen ja EMDR:n asiantuntija
Sähköposti
niina.nurmela@ideaverso.fi
Tutustu
Hilkka Putkisaari

Hilkka Putkisaari

Kouluttaja, KM/luokanopettaja, sosionomi (AMK), ratkaisukeskeinen kouluttajapsykoterapeutti (VET), kognitiivinen lyhytterapeutti, kuvataideterapeutti, parisuhde- ja seksuaaliterapeutti (NACS), tunnekeskeinen pariterapeutti (ICEEFT), työnohjaaja (STOry)
Sähköposti
hilkka.putkisaari@siria.fi
Tutustu
Sirkku Ruutu

Sirkku Ruutu

MCC-coach, psykologi (PsM), opettaja (KM), kouluttajapsykoterapeutti (VET), johdon työnohjaaja (STOry), sovittelija, tietokirjailija
Sähköposti
sirkku.ruutu@siria.fi
Puhelinnumero
041 440 4478
Tutustu
Minna Hänninen

Minna Hänninen

Kouluttaja, ratkaisukeskeinen psykoterapeutti, VTM, laillistettu sosiaalityöntekijä, psykofyysisen psykoterapian ja EMDR:n asiantuntija
Sähköposti
minna@paputerapia.com
Tutustu
Linda Lahtonen

Linda Lahtonen

Nuotti-valmentaja, sairaanhoitaja (AMK), ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti (50 op), ratkaisukeskeinen valmentaja (20 op)
Sähköposti
linda.lahtonen@siria.fi
Puhelinnumero
040 5770057
Tutustu
Maria Matilainen

Maria Matilainen

Kouluttaja, lasten ja nuorten psykoterapeutti, KM, erityisopettaja, ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja, ratkaisukeskeinen eläinavusteinen valmentaja, psykologian aineenopettaja
Sähköposti
maria.matilainen@ellipsi.me
Tutustu
Kaisa Männistö

Kaisa Männistö

Nuotti-valmentaja, ratkaisukeskeinen valmentaja (20 op), lyhytterapeutti (50 op), YTM, sosiaalityöntekijä
Sähköposti
kaisa.mannisto@siria.fi
Puhelinnumero
044 2439985
Tutustu
Kirsimarja Monto-Puusti

Kirsimarja Monto-Puusti

Nuotti-valmentaja, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti (60 op), ratkaisukeskeinen työyhteisösovittelija (30 op), ratkaisukeskeinen valmentaja (20 op), sosionomi (AMK), johtamisen erikoisammattitutkinto (JET)
Sähköposti
kirsimarja.monto-puusti@siria.fi
Tutustu
Satu Kujanpää

Satu Kujanpää

Kouluttaja, nuotti-valmentaja, NLP Trainer, mentaalivalmentaja ja psyykkinen valmentaja, resilienssi-coach, erityisopettaja, luokanopettaja (KM), neuropsykiatrinen valmentaja, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti (50 op), ADHD strategia-ohjaaja, tunnetaito-ohjaaja, ratkaisukeskeinen valmentaja
Sähköposti
satu.kujanpaa@siria.fi
Tutustu
Juha Lantz

Juha Lantz

Kouluttaja, lähihoitaja ja yhteisöpedagogi (AMK), riippuvuusasiantuntija
Sähköposti
juhalantz@gmail.com
Tutustu
Riitta Heikkinen-Peltonen

Riitta Heikkinen-Peltonen

Kouluttaja, ET-psykoterapeutti (psykodynaaminen), VET-traumapsykoterapeutti, työnohjaaja
Sähköposti
rheikkin@hotmail.fi
Tutustu