Nuotti-valmentajan työstäni ja sen hyödyllisyydestä

18.6.2023

Mietteitäni Nuotti-valmentajan työstäni ja sen hyödyllisyydestä

Teksti: Heli Kaartinen

Pitkän urani nuorten parissa aikana, en koskaan ole kokenut nuorten voivan niin huonosti kuin nyt. Korona, some, taloudelliset, sosiaaliset ja päihteisiin liittyvät ylisukupolviset ongelmat ym. ovat vaatineet veronsa.

Onneksi Nuotissa olemme saaneet asioita AINA paremmaksi. Keskenjääneet, tai kokonaan tekemättä jääneet Nepsy-ongelmat ja niiden selvittelyn aloittaminen, ahdistuksen hallinnan ja sosiaalisen kanssakäymisen haasteet ja niiden käytännön harjoittelut, kotiin eristäytymisen purkaminen, uniongelmien parantaminen, aloittamisen ja asioiden loppuun saakka saattamisen harjoittelut, lääkärintarkastukset mm. silmälääkärit, gynekologit ja muut aiheeseen liittyvien tekemättömien asioiden aloittaminen, vuorokausi- ja viikkorytmityksen rakentaminen, kalenterin käytön hyödyllisyyden oppiminen, pienestä aloittaminen ja eteneminen, lapsuuden traumojen aiheuttamat haasteet ja terapian saaminen niihin liittyen, oman sukupuoli-identiteetin löytäminen ym. Ilman muun muassa näiden asioiden parannuksia on mielestäni turha vaatia nuorelta yhtään lisää epäonnistumisia koulutuksen tai työpaikkojen suhteen. Monella on montakin opiskelupaikkaa keskeytynyt edellä mainittujen asioiden suhteen ja niiden parannuttua ensin, on suurempi mahdollisuus myös onnistua opiskeluissa tai töissä.

Ilo on hieno palkka siitä, mitä koen, kun nuori uskaltaa ensimmäistä kertaa kuukausiin mennä yksin kauppaan. Tai, kun näen hänen uskaltavan soittaa itselleen lääkäriajan ja onnistuvan vuorokausirytminsä kääntämisessä niin, että menee nukkumaan jo klo 24 eikä 04. Ilo siitä, kun nuori uskaltaa tavata livenä videopelissä olevan ainoan ystävänsä vuosien jälkeen, ilo kun ensimmäistä kertaa elämässä joku opiskeluala oikeasti kiinnostaa ja haemme opiskelemaan, ilo kun nuori sanoo, ettei kukaan koskaan ole uskonut minuun ennen sinua, ilo kun nuori löytää vuosien jälkeen harrastuksen ja uskaltaa lähteä mukaan siihen, ilo kun nuori myöntää ensimmäistä kertaa päihteiden kanssa olevan ongelman ja lähtee NA (Nimettömät Narkomaanit) ryhmään, vaikka pelottaa. Ilo, kun harjoittelujen jälkeen nuori osaa sanoittaa tunteitaan ja olojaan, ilo kun nuori sanoo valmentajaa hyväksi "persiille potkijaksi" ja että juuri sitä hän on kaivannut. Ilo siitä kun nuori, joka ei koskaan ole uskaltanut asettaa itselleen rajoja ja on ollut aivan loppuun palanut ja arka, kun hän ensimmäistä kertaa pitää puoliaan ja kokee voimaantuneensa. Ilo, kun nuori rohkaistuu lähtemään väkivaltaisesta parisuhteesta. Ilo, kun nuori kertoo salaisuutensa, jota kantanut koko elämänsä ja huomaa, ettei häntä tuomita ja on helpottunut. Ilo kun nuori viimein uskaltaa hakea työ- ja koulun harjoittelupaikkoja ja saa sellaisen... Lista on oikeastaan loppumaton.

Toivon Kelan työntekijöille ymmärrystä nuorten haasteista ja tietoisuutta, ettei monikaan voi suoraan mennä opiskelemaan tai työhön ilman, että saa mm. edellä mainittuja harjoitteluita ja tukea. Toivottavasti Kelan NUOTTI-valmennus voi säilyä edelleen matalan kynnyksen palveluna, josta mahdollisimman moni nuori saa käytännönläheistä apua. Nuoriin panostaminen on sijoitus koko Suomen tulevaisuuteen.

 

Heli Kaartinen

Nuotti-valmentaja, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti (Siria sertifioitu), sosinomi (AMK), nuoriso-ohjaaja

Siria Koulutus- ja kehittämiskeskus Oy